Πληροφορίες

Λίγα λόγια...
Η αγάπη μου για τα σκυλιά αλλά και το πάθος μου για το κυνήγι ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια και συνεχίστηκε κατά την διάρκεια της εφηβείας μου όπου γαλουχήθηκα κοντά σε έμπειρους κυνηγούς.
Αργότερα και κατά την διάρκεια των σπουδών μου στην Ιταλία, είχα την πρώτη μου επαφή με τους Ιταλικούς ιχνηλάτες(segugi Italiani) και γνώρισα Ιταλούς κυνηγούς με τους οποίους μοιράστηκα το πάθος μου για το κυνήγι και μου μετέφεραν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους από την επαφή τους με αυτά τα υπέροχα λαγόσκυλα.
Μετά το πέρας των σπουδών μου και αφού επέστρεψα στην Ελλάδα, είχα πια το χρόνο να ασχοληθώ ξανά με την αγαπημένη μου δραστηριότητα, το κυνήγι, χρησιμοποιώντας για αρκετά χρόνια ημίαιμα λαγόσκυλα. Ποτέ δεν έπαψα όμως να αναπολώ την επαφή που είχα με τα Ιταλικά καθαρόαιμα. Ένα ταξίδι μου στην Ιταλία ήταν η αφορμή να εντοπίσω τον Ιταλό εκτροφέα Montersino Christian και τον πατέρα του Giovanni οι οποίοι εκτρέφουν εδώ και 3 γενιές καθαρόαιμους Ιταλικούς ιχνηλάτες(segugi Italiani) έχοντας αναδείξει δεκάδες πρωταθλητές εργασίας-μορφολογίας. Επισκέφθηκα το χώρο εκτροφής και μου εξήγησαν τον τρόπο διαφύλαξης της καθαροαιμίας. Έμεινα άναυδος από τις εξαιρετικές γραμμές αίματος των γονέων ιχνηλατών. Παρακολούθησα μαζί τους πολλούς από τους ιχνηλάτες πηγαίνοντας για εκπαίδευση σε Ιταλικούς κυνηγότοπους. Επίσης είχα την ευκαιρία, μετά από πρόσκλησή τους, να παραστώ σε διεθνείς αγώνες εργασίας (prova di lavoro) λαγόσκυλων στους οποίους πολλοί από τους ιχνηλάτες τους κρίθηκαν πρωταθλητές.




Μετά από αυτή την εμπειρία μου ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι οι ιταλικοί ιχνηλάτες(segugi Italiani) θα ήταν εξίσου καλή επιλογή για τα Ελληνικά εδάφη. Οι πρώτοι ιταλικοί καθαρόαιμοι ιχνηλάτες που ήρθαν στην κυριότητά μου επαλήθευσαν πλήρως τις προσδοκίες μου. Το κυνήγι μαζί τους ήταν αληθινή απόλαυση. Πραγματικό υπερθέαμα ιχνηλασίας, ξεφωλιάσματος και δίωξης. Η ομαδικότητα, το πάθος τους για το κυνήγι του λαγού, η πολύωρη αντοχή τους, η υπακοή τους και η επαφή τους με το αφεντικό τους, ήταν μερικά από τα στοιχεία που διαπίστωσα ότι διαθέτουν και πιστεύω ότι κατά κύριο λόγο οφείλονται στην καθαροαιμία τους.
Τελικά, έχω φτάσει στο σημείο να κυνηγώ με μια ομάδα 6-7 ιταλικών ιχνηλατών, οι οποίοι συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους αλλά και με εμένα. Παράλληλα, φροντίζοντας για το μέλλον, εκπαιδεύω συνεχώς νεαρά κουτάβια με άφθονες κυνηγετικές και εκπαιδευτικές εξορμήσεις. Τέλος, ταξιδεύω πολύ συχνά στην Ιταλία όπου και παρακολουθώ από κοντά εκδηλώσεις σχετικά με αυτή την υπέροχη ράτσα λαγόσκυλων.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το ιταλικό σεγκούτσιο (segugio italiano) υπάρχει από τους αρχαίους χρόνους. Προέρχεται από σκύλους που έπαιρναν μέρος σε αγώνες-κούρσες από τα χρόνια της Αιγύπτου, και οι οποίοι ήρθαν στα παράλια της Μεσογείου (Ιταλία-Ελλάδα) από Φοίνικες εμπόρους. Έχουν βρεθεί αρχαία μνημεία της Φαραωνικής εποχής που δείχνουν ότι ο τωρινός σκύλος μοιάζει πολύ με αυτό της αρχαιότητας. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι τo ιταλικό σεγκούτσιο κατάγεται από τον αρχαίο σκύλο (levriero), αν και έχει δημιουργήσει τις δικές του ανατομικές γραμμές.
Σκυλιά του ίδιου τύπου και αναστήματος με τα σημερινά κυνηγόσκυλα, υπάρχουν ως προτομές δυο αγαλμάτων: ένα της Διάνας κυνηγού (Diana Cacciatrice) στο μουσείο της Νάπολι και δεύτερο αυτό της Διάνας με τόξο (Diana scoccando l’arco) στο μουσείο του Βατικανού.
Το Αιγυπτιακό λαγωνικό ήταν γνωστό και στην Ελλάδα αφού και ο ελληνικός ιχνηλάτης είναι και αυτός απόγονος του όπως το σεγκούτσιο που το βρίσκουμε μέχρι τα χρόνια της Αναγέννησης.
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ο ιταλικός ιχνηλάτης (segugio italiano) είναι σκύλος με πολύ καλή κατασκευή σκελετού και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να κυνηγά σε όλα τα ελληνικά εδάφη είτε πετρώδη είτε δασωμένα. Έχει μεγάλη αντοχή και λίγες απαιτήσεις για νερό.
Είναι σκυλί που με το που πιάνει ντορό θα το ακούσεις να γαυγίζει και να σε οδηγεί στο ξεφώλιασμα γρήγορα και με φωνή. Η δίωξή του είναι πάρα πολύ καλή ακόμα και σε ζεστές μέρες. Είναι υπάκουο και έχει επαφή με το αφεντικό του.
Θεωρώ ότι για τα Ελληνικά εδάφη είναι ένα πάρα πολύ καλό σκυλί, το οποίο είναι καλόβουλο, υπάκουο, εργατικό και με μεγάλο κυνηγετικό πάθος.
Η εκπαίδευση ενός κουταβιού με λαγό πρέπει να ξεκινά σε ηλικία 5-6 μηνών. Πηγαίνουμε σε ένα εκπαιδευτήριο σχετικά μικρό για να μπορεί το κουτάβι μας να έχει οπτική επαφή με το λαγό. Αφού αυτό έχει γίνει μια δυό φορές και βλέπουμε ότι ακολουθεί το λαγό, σταματάμε την οπτική επαφή και αρχίζουμε την εκπαίδευση σε ένα μεγαλύτερο εκπαιδευτήριο. Όταν αρχίσει να ψάχνει θα πρέπει να σταματούν τα εκπαιδευτικά στα εκπαιδευτήρια. Στην συνέχεια σε ηλικία 8-9 μηνών μπορούμε να το βγάλουμε με τα μεγάλα σκυλιά για εκπαίδευση στο βουνό. Αλλά Προσοχή! Στην αρχή θα πρέπει τα εδάφη να είναι μαλακά για το σκυλάκι μας, γιατί μπορεί να κουραστεί και να προκύψουν προβλήματα υγείας.
Πολλοί κυνηγοί έχουν την τάση να πηγαίνουν τα κουτάβια για εκπαίδευση την νύχτα. Αυτό θα πρέπει να γίνεται πολύ λίγες φορές, γιατί ειδικά τα σεγκούτσι, έχοντας μεγάλο κυνηγετικό πάθος ψάχνουν γρήγορα κάνοντας λάθη στην πρωινή εκπαιδευση που είναι πιο απαιτητική.
Μην κάνετε το λάθος να εκπαιδεύετε τα κουτάβια όλα μαζί. Η εκπαίδευση του κάθ’ ενός πρέπει να γίνεται ξεχωριστά. Αφού εκπαιδευτεί το πρώτο στην συνέχεια γίνεται η ενσωμάτωσή του με τα ενήλικα της ομάδας και έπειτα ακολουθεί το δεύτερο, το τρίτο κλπ.
Το καλό με τα σεγκούτσι, είναι ότι μπορείς να δημιουργήσεις μια συμπαγή ομάδα εργατικών και συνεργάσιμων σκύλων που πάνε σαν κουβάρι που ξετυλίγεται για να βρει το λαγό. Αυτό το πρωτοείδα όταν σπούδαζα στην Ιταλία στα σκυλιά του πατέρα του συμφοιτητή μου, Marco, και το ξαναδιαπίστωσα μετά από χρόνια στα σκυλιά του εκτροφέα Montersino τον οποίο επισκέφθηκα, για να δω και να πάρω σκυλιά της ράτσας που χρόνια θαύμαζα.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ ΣΚΥΛΩΝ
Α. ΠΡΙΝ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ
- 20 μέρες πριν, εμβολιασμός για Μόρβα – Ηπατiτιδα – Τύφο – Πνευμονο ιός – Λεπτοσπίρωση (DHPPiL) και αποπαρασίτωση με χάπια για ενδοπαράσιτα και αχινόκοκο.
- 30-35 ημέρες έπειτα της εγκυμοσύνης – Αποπαρασίτωση (ενδοπαράσιτα)
- 40-45 ημέρες έπειτα της εγκυμοσύνης – Αποπαρασίτωση (ενδοπαράσιτα)
Β. ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ
- 20 ημερών κουτάβια – Αποπαρασίτωση (ενδοπαράσιτα)
- 30 ημερών κουτάβια – Αποπαρασίτωση (ενδοπαράσιτα)
- 40-45 ημερών κουτάβια – Αποπαρασίτωση και Εμβολιασμός DP (Μόρβα – Τύφο)
- 50-55 ημερών κουτάβια – Αποπαρασίτωση (ενδοπαράσιτα)
- 65-70 ημερών κουτάβια – Αποπαρασίτωση και Εμβολιασμός DHPPiL (Μόρβα – Ηπατίτις – Τύφος – Πνευμονο ϊός – Λεπτοσπίρωση )
- 75-80 ημερών κουτάβια – Αποπαρασίτωση με χάπια (ενδοπαράσιτα και εχινόκοκο) και Εμβολιασμός DHP CORONA (Μόρβα – υπατίτις – Τύφος – κορονοϊός)
- 95 ημερών κουτάβια – Αποπαρασίτωση και Εμβολιασμός Μόρβα – Ηπατίτις – Τύφος – Πνευμονο ϊός – Λεπτοσπίρωση (DHPPiL)
- 110 ημερών κουτάβια – Αποπαρασίτωση και Εμβολιασμός Μόρβα – Ηπατίτις – Τύφος – Κορονοϊός (DHP CORONA)
- 125 ημερών κουτάβια – Αποπαρασίτωση και Εμβολιασμός (DHPPiL)
Κάθε χρόνο επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο DHPPiL και κάνουμε αποπαρασίτωση για ενδοπαράσιτα και εχινόκοκο κάθε 3-4 μήνες. Επίσης κάθε χρόνο κάνουμε και το εμβόλιο κατα της διροφιλαρίασης (Dirofilaria Immitis). Στα κουτάβια δίνουμε χάπια για διρoφιλαρίαση μέχρι να γίνουν 8 μηνών και μετά προχωράμε σε εμβολιασμό. Ακόμη, στα κουτάβια, δίνουμε την μισή δόση κατά των ενδοπαράσιτων την μια ημέρα και την υπόλοιπη την επόμενη, έτσι ώστε να αποφύγουμε την μαζική εκαθάριση των παράσιτων, καθώς λόγω της ποσότητάς τους, υπάρχει πιθανότητα το έντερο τους να μην μπορέσει να τα αποβάλει και να προκληθεί έτσι είλεος, που μπορεί να τα οδηγήσει στο θάνατο. Για τα εξωπαράσιτα η καταπολέμησή τους καλό είναι να αρχίσει νωρίς την άνοιξη (αρχές Μαρτίου), διότι εκείνη την περίοδο ο πληθυσμός τους είναι χαμηλός. Για να εξαλύψουμε την παρουσία τους ραντίζουμε τους χώρους με ειδικά σκευάσματα και βάζουμε λουράκια στους σκύλους κατά των εξωπαράσιτων, τα οποία καλό είναι να τα αλλάζουμε κάθε 3 μήνες ούτως ώστε η δραστική τους ουσία να μην έχει εξασθενίσει(ειδικά για ψύλλους). Ανά τακτά διαστήματα πρέπει να απολυμαίνουμε τους χώρους των ζώων με διάλυμμα χλωρίνης και να ρίχνουμε σβησμένο ασβέστη στο δάπεδο και στις φωλιές. Επίσης ράντισμα με FENTONA (για μύγες, ψύλλους κ.α.) και AGITA ( για μύγες).
ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΩΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Επειδή υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι που αφήνουν φόλες στο βουνό και όχι μόνο, πρέπει να έχουμε μαζί μας πάντοτε Ατροπίνες, Απομορφίνες και ενέσεις Καφεΐνης καθώς και σύριγγες, για να μπορέσουμε να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στα σκυλιά μας. Άλλη μια πιθανή κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσετε στο βουνό έίναι το τσίμπημα της οχιάς, στα σκυλιά σας ή ακόμα και σε εσάς. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να μεταφέρετε μαζί σας ενέσεις κορτιζόνης, που αμέσως πρέπει να χορηγήσετε. Τέλος μπορούμε να έχουμε αντισταμινικά για τα σκυλιά μας αλλά και για εμάς, ώστε να προστατευτούμε από τσιμπήματα σφήκας και σκορπιού.